Parabenii in cosmetica: Siguri sau nu?

Acesta e un rezumat al unui articol de pe pagina oficiala FDA (Food and Drug Administration)

Ce sunt parabenii. Definitia parabenilor.

 

Parabenii sunt cei mai utilizati conservanti din industria cosmetica. Ca si structura chimica sunt esteri ai acidului p-hidroxibenzoic. Cei mai utilizati parabeni in cosmetica sunt: metilparaben, propilparaben, si butilparaben. In creme se foloseste de obicei o combinatie de conservanti pentru a mari eficacitatea si a scade doza de conservanti folositi. Aceasta combinatie poate fi intre un parabeni si conservanti de alt tip, doi sau mai multi parabeni si conservanti de alt tip, sau o combinatie numai din parabeni.
Conservantii sunt utilizati in cosmetica din doua motive: pentru a proteja utilizatorul de infectii (1), pentru a pastra intacta calitatea produsului cosmetic (2).
In ce produse intalnim parabeni
Parabenii sunt intalniti in majoritatea produselor cosmetice dar si in alimente si medicamente. Cosmeticele care pot contine parabeni mai frecvent sunt: produsele pentru machiaj, produsele hidratante, produse pentru ingrijirea parului, pentru barbierit. Marcile de cosmetice mai importante nu folosesc parabeni in produsele antiperspirante si deodorante.
Oricum, prin lege e obligator sa fie scrise pe ambalaj ingredientele produsului cosmetic. Parabenii se pot depista usor datorita denumirii: butilparaben, metilparaben, propilparaben, benzilparaben.

Cum reglementeaza FDA folosirea conservantilor in cosmetice?

FD&C Act (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act) nu autorizeaza FDA pentru a aproba ingredientele cosmetice, cu exceptia vopselelor ce contin gudroane. In general fabricantii de cosmetice pot folosi orice ingredient doresc in productia cosmeticelor, cu exceptia catorva ingrediente interzise de regulament.
Oricum, este ilegal sa vinzi produse contaminate sau expirate. Un produs e considerat contaminat daca acesta contine substante toxice pentru organism, sau combinatia din ingredientele folosite sunt toxice pentru organism.

Sunt parabenii toxici pentru organism?

CIR (Revizuirea Ingredientelor Cosmetice) dupa verificarea sigurantei utilizarii parabenilor a ajuns la concluzia ca la o concentratie mai mica de 25% acestia sunt inofensivi. In industria cosmetica concentratiile utilizate sunt de la 0.01% la 0.3%. Aceasta verificare a avut loc in 1984. In 14 noiembrie 2003, CIR a inceput procedura de a redeschide studiul referitor la siguranta parabenilor pentru utilizarea lor in industria cosmetica. In septembrie 2005 au inceput verificarile care s-au finalizat in decembrie 2005. Concluziile finale au fost la fel ca si cele din 1984, precum ca parabenii sunt siguri pentru a fi utilizati in industria cosmetica.
Un studiu publicat in 2004 (Darbre, in the Journal of Applied Toxicology) a depistat parabeni in tumorile de san. In studiu s-a mai discutat despre efectul slab estrogenic al parabenilor si rolul estrogenilor in cancerul de san. Studiul a lasat multe intrebari fara raspuns. N-au aratat daca parabenii sunt incriminati in producerea cancerului, n-au aratat vreun rol negativ al parabenilor asupra organismului si n-au verificat care e concentratia parabenilor in tesuturile normale.
FDA este la curent ca, activitatea estrogenica e implicata in producerea unor tipuri de cancer la san. Chiar daca parabenii pot mima efectul estrogenului, s-a observat ca activitatea lor e incomparabil mai mica decat a estrogenilor sintetizati in organismul uman. De exemplu, un studiu din 1998 (Routledge et al., in Toxicology and Applied Pharmacology), arata ca cel mai potent dintre parabeni, butilparabenul, are o activitate mai mica decat a estradiolului (o forma de estrogen sintetizata in organism) de la 10.000 la 100.000 de ori. La o sinteza a efectului estrogenic al parabenilor (Golden et al., in Critical Reviews in Toxicology, 2005) s-a ajuns la concluzia, ca la expunerea zilnica la nivelul maxim de parabeni din cosmetice, nu se poate pune in discutie o crestere a activitatii efectului estrogenic in organism.
Opinia FDA este ca utilizarea parabenilor in cosmetice este sigura. Oricum FDA continua sa monitorizeze orice informatie aparuta pe aceasta tema. Daca vor exista dubii referitor la siguranta parabenilor, utilizatorul va fi informat imediat.

In concluzie

Dupa opinia FDA, in concentratiile in care se intalnesc in cosmetice, parabenii sunt siguri.  Studiile invocate de ei relateaza acelasi lucru. Pe de alta parte mai  exista pareri pe internet ca parabenii sunt cancerigeni. Acestea nu au insa credibilitatea celor de la FDA si nici studii efectuate. Toate se bazeaza pe studiul de mai sus, cand s-au gasit parabeni in tesutul canceros de la san. De obicei aceste pareri sunt evocate de cei care promoveaza un stil de viata sanatos si un consum natural atat de alimente cat si de cosmetice. O initiativa laudabila.

Sa facem un calcul cinic. Parabenii sunt intalniti in 90% din produse. Daca s-ar face public, ca exista posibilitatea ca parabenii sa produca cancer, multe din companiile care produc cele 90% din cosmetice vor falimenta. E foarte posibil (chiar daca e ilegal si imoral) ca firmele mari sa incerce sa  ascunda efectele secundare ale parabenilor. Pe de alta parte, producatorilor mai mici (cei 10%) care nu utilizeaza parabeni, le este foarte convenabil sa arunce tot felul de “bombe” pentru a pune sub semnul intrebarii siguranta utilizarii parabenului in cosmetice, pentru a-si vinde propriile produse.  Banii si profitul dicteaza regulile. Dupa cum am mai spus in articolul “Alternative ale Parabenilor, sigure sau nu? “, unii dintre inlocuitorii parabenului au efecte secundare demonstrate mai mari decat parabenii.

Personal, merg pe mana FDA. FDA este o organizatie serioasa. Cred ca e cea mai competenta organizatie de profil din lume.

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa te abonezi la ultimele stiri!

Articole cu subiect asemanator:

  1. Parabenii Sunt esteri ai acidului 4-hydroxibenzoic. Dintre acestia cei mai utilizati...
  2. Alternative ale Parabenilor, sigure sau nu? Parabenii sunt un bau-bau la moda in industria cosmetica. De...
  3. Bentonite Bentonite este un tip de lut. E folosit ca si...
  4. Siliciu Dioxidul de siliciu este un mineral intalnit in nisip, lut,...
  5. Linalool Linalool – parfum compus din extract din lavanda si coriandru....

Lasa un raspuns

Meta
Log In

Primeste stirile prin email

Introdu adresa de email:

Promotii parteneri
Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.