Glicerina
Glicerina e cunoscuta si ca glicerol. Este intalnita in toate tipurile de grasimi de origine animala sau vegetala.
Glicerina utilizata in cosmetica poate fi de origine naturala (hidroliza grasimilor) sau sintetica.
Indiferent de asta glicerina are puternice proprietati hidroscopice, absoarbe apa ca un burete. In plus glicerina e prezenta si in tesutul celular subcutanat, deci nu este straina organismului uman si nu va da nici un fel de iritatie sau alergie. Datorita capacitatii sale hidroscopice, glicerina absoarbe apa din straturile profunde ale pielii si o aduce in straturile superficiale, realizand astfel o hidratare intensa a acesteia.
Totusi daca concentratia glicerinei e foarte mare sau e folosita glicerina pura 100%, efectul va fi unul de deshidratare deoarece: volumul mare de apa absorbit la suprafata nu e compensat de aportul suficient de lichide in straturile profunde, astfel ca acestea se vor deshidrata. Pe de alta parte apa absorbita in straturile superficiale ale pielii se va pierde mai usor datorita evaporarii. In timp straturile profunde vor fi “secate” si iar cele superficiale “uscate”, astfel pielea va fi si mai deshidratata decat la inceputul aplicarii de glicerina.
Pentru a evita astfel de situatii, glicerina e insotita de obicei de emoliente care previn evaporarea in exces a apei.
Publicatii pe aceasta tema: