Arhiva pentru categoria ‘Ingrediente’

Acidul azelaic

Acidul azelaic este intrebuintat in tratamentul acneei. Pe piata romaneasca e cunoscut produsul Skinoren, care vine sub doua forme farmaceutice: crema in concentratie de 20% si gel in concentratie de 15%.

Acidul azelaic influenteaza 3 din cele 4 inele patologice ce determina acneea si anume: inflamatia – avand un efect antiinflamator moderat, antibacterian – unele studii sugereaza faptul ca ar fi activ pe Propionibacterium acnes, si regleaza procesul de keratinizare in folicul prevenind astfel formarea de dopuri ce ar infunda foliculul. Nu are nici un efect in reglarea productiei de sebum.

Efectele secundare mai importante ale acidului azelaic in tratamentul topic al acneei sunt: iritatii, arsuri, descuamari, agravarea simptomatologiei pe o perioada de timp.

Acidul azelaic se mai utilizeaza si in tratamente depigmentante cu rezultate moderat satisfacatoare.

Nicotinamida

Nicotinamida face parte din grupul vitaminelor B. Mai este cunoscuta ca si vitamina pp, Vitamina B3, acid nicotinic, acid pantotenic. Este solubila in apa. In deficienta nicotinamidei apare Pelagra.
Rolul nicotinamidei in tratamentul acneei

Nicotinamida are un rol antiinflamator aplicata local in concentratie de 4%. Inca un efect benefic este ca suprima dezvoltarea Propionibacterium acnes si nu da rezistenta la acesta.

Nicotinamida se gaseste in produsele pentru ingrijirea tenului acneic de la “La Roche-Posay” – Effaclar.

Alge marine

Alge marine, Algae. Algele sunt niste orgasnisme ce contin clorofila. Sunt cunoscute cam 20.000 specii de alge marine. In medicina snt folosite in tratamentul anticoagulant, antihipertensiv, antibiotic, scaderea colesterolului, antitumoral si altele. In dermatologie si cosmetica extractul de alge se foloseste pentru efectul antioxidant, tonic si regenerativ. Unele alge sunt potential alergene si iritante.

Parabenii

Sunt esteri ai acidului 4-hydroxibenzoic. Dintre acestia cei mai utilizati sunt: propilparaben, etilparaben, butilparaben, etilparaben, isobutilparaben. Parabenii sunt conservanti utilizati frecvent in industria cosmetica. Au un efect antimicrobian, antifungic. Au si un efect slab estrogenic. Pana nu demult au fost considerati printre cei mai siguri conservanti din industrie. De ce pana nu demult? Pentru ca a aparut un studiu in care parabenii au fost gasiti in tumorile din cancerul de san. Parerile sunt impartite referitor la aceasta descoperire. Unii sustin ca parabenii ar fi implicati in producerea cancerului de san, altii pretind ca, invers, parabenii sunt secundari cancerului de san. Altii spun ca, chiar daca au fost gasiti parabeni in tesutul tumoral acestia n-au nici un rol in producerea cancerului.Nu au fost studii de comparatie intre nivelul parabenilor la persoane sanatoase comparativ cu cele afectate de cancer mamar. FDA a facut cercetarile proprii in aceasta privinta si a ajuns la concluzia ca parabenii din creme sunt intr-o concentratie mica si nu produc cancerul. Parabenii sunt utilizati in peste 90% din produse cosmetice. Sunt oare parabenii siguri? FDA au o reputatie serioasa. Daca ei au spus ca nu, probabil asa e. Studiile continua, dar una e sigur, sunt multe substante pe care le folosim zilnic care au un efect estrogenic poate mai puternic decat parabenii. Din fericire, sau din nefericire nu ne prea batem capul cu ele…

AHA – Acidul glicolic, lactic, citric, malic, tartric

AHA – Alfa Hidroxy AcidAHA sunt niste derivati extrasi din plante si lapte. Cu toate astea AHA utilizati in productia cosmeticelor sunt de natura sintetica. Din AHA fac parte: acidul glicolic, acidul lactic, acidul citric, acidul malic, acidul tartric. Cei mai utilizati in industria cosmetica sunt acizii glicolic si lactic. Ceilalti acizi AHA sunt mai greu de tolerat de piele si au un efect discutabil.

AHA sunt solubili in apa. Sunt folositi pentru exfolierea tegumentului in principal. S-a observat un efect de normalizare a keratinizarii. E folosit si in tratamentul tegumentului afrctat de radiatiile ultraviolete. Tegumentul afectat de radiatii devine mai sensibil dupa tratamentul cu AHA din acest motiv e indicata folosirea unei protectii UVA. E iritant pentru mucoase.

Acidul Kojic

Acidul Kojic este un produs de fermentare a orezului. Inhiba melanogeneza, deci scade numarul de melanocite si implicit secretia de melanina a acestora. Combinat cu acidul glicolic are un efect foarte bun in depigmentare. Din pacate este foarte instabil si din acest motiv nu este utilizat pe scara larga. Unele companii folosesc ca inlocuitor dipalmitat kojic (kojic depalmitate), cu o eficienta contestata in ceea ce priveste depigmentarea. Unele studii arata ca acidul kojic poate da iritatii la nivelul fetei.

Parabenii in cosmetica: Siguri sau nu?

Acesta e un rezumat al unui articol de pe pagina oficiala FDA (Food and Drug Administration)

Ce sunt parabenii. Definitia parabenilor.

 

Parabenii sunt cei mai utilizati conservanti din industria cosmetica. Ca si structura chimica sunt esteri ai acidului p-hidroxibenzoic. Cei mai utilizati parabeni in cosmetica sunt: metilparaben, propilparaben, si butilparaben. In creme se foloseste de obicei o combinatie de conservanti pentru a mari eficacitatea si a scade doza de conservanti folositi. Aceasta combinatie poate fi intre un parabeni si conservanti de alt tip, doi sau mai multi parabeni si conservanti de alt tip, sau o combinatie numai din parabeni.
Conservantii sunt utilizati in cosmetica din doua motive: pentru a proteja utilizatorul de infectii (1), pentru a pastra intacta calitatea produsului cosmetic (2).
In ce produse intalnim parabeni
Parabenii sunt intalniti in majoritatea produselor cosmetice dar si in alimente si medicamente. Cosmeticele care pot contine parabeni mai frecvent sunt: produsele pentru machiaj, produsele hidratante, produse pentru ingrijirea parului, pentru barbierit. Marcile de cosmetice mai importante nu folosesc parabeni in produsele antiperspirante si deodorante.
Oricum, prin lege e obligator sa fie scrise pe ambalaj ingredientele produsului cosmetic. Parabenii se pot depista usor datorita denumirii: butilparaben, metilparaben, propilparaben, benzilparaben. Citeste mai mult »

Extract din radacina de stejar

Extractul din radacina de stejar are actiune antibacteriana, dar poate fi si iritant la nivelul pielii.

Alternative ale Parabenilor, sigure sau nu?

Parabenii sunt un bau-bau la moda in industria cosmetica. De cand s-au descoperit parabeni in tumorile cancerului de san, vezi detalii aici, consumatorii, spre stupefactia firmelor cosmetice, au inceput sa citeasca etichetele si sa nu mai cumpere produse ce contin aceste substante. Din pacate pentru toata lumea, mai mult de 90% din cosmetice au parabeni in compozitie ca si conservant. Cumparatorul nu are de unde cumpara, producatorul nu are de unde da. Cei mai agili producatori si-au etichetat multe produse cu PARABEN FREE, unii au omis sa scrie toate ingrediantele din compozitie, altii au scris ca-i produs natural, organic si alte chestii sa para cat mai naturale.

Din pacate consumatorul de rand nu este de obicei si un chimist sa-si dea seama ce inseamna denumirile cu scris marunt ce urmeaza dupa Paraben FREE. Si cu atat mai mult sa stie ce efecte au pentru organism.

Unele substante folosite ca si alternativa la parabeni sunt:

Triclosan – este un fenol. Are efecte antibacteriene, antivirale si antifungice. Triclosanul este folosit in pasta de dinti, creme, sapunuri, deodoranti, lotiuni. Un studiu interesant  (Chloroform Danger With Antimicrobial Soap By Kellyn Betts Environmental Science & Technology 4-15-5) denota faptul ca triclosanul intra in reactie cu clorul din apa clorinata si se produce cloroform. Un produs intermediar pana la aparitia cloroformului este 2,4 diclorfenolul. In prezenta luminii solare acesta poate produce dioxina. Dioxina are un efect toxic asupra organismului si este cancerigen. Citeste mai mult »

Meta
Log In

Primeste stirile prin email

Introdu adresa de email:

Promotii parteneri
Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Wordpress Blogs.